Blog Listem

3 Haziran 2014 Salı

Çocukları İstismardan Koruma Yolları

Herkese merhabalar
Uzun zamandır blogumu ihmal ettiğimin farkındayım ve artık toparlanma zamanı arkadaşlar..
Bu yazıyı yazmak yaklaşık iki aydır aklımda fakat hep erteliyorum. Hepimizin malumu olduğu üzere çocuk istismarı olayları maalesef gittikçe artıyor, haberlerde tüylerimizi ürperten şeyler duyduk, tedirgin olduk.. "Peki biz çocuklarımızı korumak için neler yapabiliriz?" diye düşünerek velilerimizi bilgilendirmek için bir çalışma yaptık. Çalışmamızdan önemli satır başlarını da siz blogger annelerle paylaşmak istedim. Şöyle bir sıralama yapabiliriz:
1. Çocuklarımıza mahrem yerlerini öğretelim ve onun vücuduna istemediği şekilde kimsenin dokunmaya hakkı olmadığı konusunda bilinçlendirelim.
2. Çocuklarımıza hiç kimseyle ıssız yerlere, inşaatlara, sığınaklara, tanımadıkları insanların arabalarına/evlerine gitmemeleri gerektiğinin öğretelim.
3. Çocuklarımıza iyi ve kötü dokunuşları ayırt etmeyi öğretelim.
4. Çocuklarımızın okula geliş gidiş saatlerine dikkat edelim ki geciktiklerinde hemen fark edebilelim. Çocuğumuzu okula kendimiz götürmeye özen gösterelim. Eğer servisle okula gidiyorsa servis şoförünün kim olduğunu sabıka kaydı olup olmadığını araştıralım. Servise kendimiz indirelim ve servisi karşılayalım.
5. Çocuğumuzun kıyafetlerini veya altını bir başkasının yanında asla değiştirmeyelim. Bir başkasının yanında çocuğumuza banyo yaptırmayalım, bir başkasının çocuğunuzu banyo yaptırmasına izin vermeyelim çok yakınlarımız bile olsa.
6.Çocuğumuzla bazı durumlarda neler yapması gerektiğinin konuşalım; Örneğin; serviste yalnız kaldı ve servisci ona biraz dolaşmayı teklif etti, parkta oynarken birisi yanına gelip inşaat alanını göstererek orada bir yavru kedi var bakalım mı dediğinde nasıl davranması gerekir? Böyle bir durumda sert bir şekilde "HAYIR" demelidir.
7. Kendisini güvende hissetmediği durumlarda kimlerden yardım alabileceğini öğretelim.
8. Anne ve babasının adını, ev adresini ve ebeveynlerden en kolay ulaşılabilecek olanın telefon numarasını ezberletelim.
9. Eve geldiğinde sizi bulamadığında veya okula çocuğunuzu almaya gittiğinizde sizi göremediğinde neler yapmamız gerektiğini konuşalım. Belirlediğiniz ortak bir yerde buluşmak gibi.. Okul çıkışı almaya gittiğiniz ve birbirinizi bulamadınız yada çocuk servisi kaçırdı nerede bekleyecek, örneğin müdürün odasına gidip sizi aramasını istemeyi öğretin. Eve geldi zile bastı fakat açan olmadı nereye gidecek? evde olmayacağınız durumlarda muhakkak çocuğunuzu bilgilendirin ve ne yapması nereye gitmesi gerektiğini söyleyin.
10. Çocuklar istismar konusunda asla yalan söylemezler, dikkatli olalım!
11. İnternet ortamında çocuklarımızın fotoğraflarını paylaşmayalım!
İstismarcıların %85 inin çocukların tanıdığı, güvendiği insanlar olduğunu unutmayalım. İstismarcıları tespit etmek oldukça güç maalesef, bu nedenle biz çocuklarımızı bilinçlendirmek zorundayız. Çocuklarımıza hoşuna gitmeyen her durumda hayır demeyi, yardım istemeyi muhakkak öğretelim..
Bu bilgiler iyi hoş ama çocuklarımızı tedirgin etmeden, panik havası estirmeden nasıl öğreteceğiz bunları dediğinizi duyar gibiyim. Bu noktada hazırladıkları kitapçıkla yardımımıza onlineanne  sitesi yetişiyor.
onlineanne benim için mucize bir keşif oldu, sizlere de tavsiye ediyorum muhakkak bakın. Sitenin kurucuları Pınar ve Melike hanımlar yurtdışında yaşayan hem kariyerlerinde zirve yapmış hemde mükemmel birer anne olmuşlar. Bununla da yetinmeyip tüm annelere yardımcı olmak, değişen çağın gereklerine göre çocuk yetiştirmede dikkat edilmesi gereken her şeyi ele aldıkları bir site kurmuşlar. Ben sözü onlara bırakıyorum sanki ben onları anlatmakta yetersiz kaldım:

"Biz; Pınar ve Melike, yurtdışında yaşayan, çocuklarının Türkçe öğrenmesini dert edinmiş iki anneyiz. Hayatlarımıza kaçınılmaz olarak girmiş olan teknolojinin, çocuklarımızın üzerindeki olumlu etkilerini arttırma, olumsuz etkilerini en aza indirmenin peşindeyiz.
Bu siteyi, çocuklar ve teknoloji konusunda kendi çocuklarımız için edindiğimiz bilgileri, ve yaşadığımız tecrübeleri anne/babalarla paylaşmak, bir bilgi ve tecrübe alışverişi platformu yaratarak eğitim ve teknoloji konusunda bilgi birikimimizi arttırmak, ebeveynlik serüvenimizde karşılaştığımız sıkıntıları beraberce atlatabilmek ve bunu yaparken teknolojinin nimetlerinden faydalanabilmek için kurduk."
Sitenin amacının kısa özetlenmiş hali diyebiliriz. Siteye girdiğinizde içeriğin ne kadar zengin ve ihtiyaca cevap veren nitelikte olduğunu görüyorsunuz zaten. 
Çocuk istismarını Önleme konusuna da değinmekle kalmamışlar, bu konudaki etkinlik sıkıntısına da çözüm olmuşlar. Kendilerine ne kadar Teşekkür etsek az diye düşünüyorum. Onlineanne sitesinden bu eğlenceli ve faydalı etkinliği indirip çocuklarınızla uygulamanız şiddetle tavsiye ediyorum.


Çok uzun bir yazı oldu, umarım faydalı olmuştur.




Sevgiler..

5 yorum :

  1. Bence süper bir yazı teşekkürler. Oğlum 10 yasında ama hala okula ben götürüyorum. Ve aramızda bir şifre belirledik. Şifreyi söylemeyenle gitmek yok. Şu an bu şifreyi sadece ikimiz biliyoruz.Babası hariç ben alamayacaksam okuldan şifreyi alacak olana söyliyeceğiz. Bu da yurtdışında fayda görülmüş bir yöntem :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şifre yöntemini velilerimizle bizde konuştuk,şifreyi arkadaşlarına söylememeleri şartıyla bu yöntem de kabul gördü :)

      Sil
  2. Çok faydalı bi yazı olmuş bi kaç saat sonra sınavım olmasına rağmen kesinlikle okumadan geçemedim. Ama sıkıntı şu ki aileler öğretmesi gereken şeyleri nasıl öğreteceğini bilmiyor kendilerince doğru olan yolu deneyip bi sonuç alamıyorlar aslında nasıl öğretmeleri gerektiğine değinen bi kısım da olsaydı yazınızda çok daha yararlı olurdu bence.
    Teşekkürler yazı için ayrıca :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim yorumların için Esen cim :) yazının altındaki onlineanne sitesinin etkinlik kitapçığı nasıl öğretelim sorusuna yanıt olabilir diye düşünüyorum. vaktin olduğunda incelemeni tavsiye ederim. Sınavında başarılar :)

      Sil
  3. merhabalar..
    paylasiminiz icin cok tesekkurler...
    sevgilerimi birakiyorum..

    YanıtlaSil