Blog Listem

27 Nisan 2014 Pazar

pratik kara lahana turşusu tarifi

güzel bir bahar gününden herkese merhaba :)
bahar geldiğine göre kış hazırlıkları başlasıııınnn! tamam tamam şaka yaptım, önce güzel günlerin tadını çıkaralım hep beraber, başlarız bi ara:) ben sadece lokantalarda özellikle ızgaranın yanında yemeye bayıldığım bi şeyin tarifini paylaşmak istedim .. kara lahana ya da mor lahanayı salatalarda çok sevdiğim ama bazen işten gelince doğramaya üşendiğim doğrudur. pratik bi yöntem buldum tek seferde kurtuldum.. haftasonu keyfim yerinde olursa turşusunu yapıyorum ve salatalara ekliyorum.. lokantalarda yediğimin aynısı değil ama ona yakın oluyor, hemde 3-4 gün gibi bir sürede..
tarife gelelim..

malzemeler
1 adet kara lahana/mor lahana
1 yemek kaşığı tuz
üzüm sirkesi
su

yapılışı
lahanayı resimde görüldüğü gibi doğruyoruz, küçük doğrama özürlüyümdür ben..


üzerine tuzu ekleyip yaklaşık 10 dakika elimizle ovuyoruz. kaya tuzu kullanmanız tavsiye edilir.



ovulmuş lahanaları bir kavanoza elimizle sıkıştırarak yerleştiriyoruz.. üzerine bir çay bardağı sirke bir çay bardağı musluk suyu şeklinde kavanoz dolana kadar sırayla ekleniyor. benim lahanam küçük olduğu için yarım çay bardağı sirke ve yarım çay bardağı su yetti.


kavanozun kapağını sıkıca kapatıp serin bir yerde 4 gün muhafa ediyoruz. 4. günden sonra açabiliriz rengi dönmüş ve yumuşamış oluyor.. açtıktan sonra buzdolabında saklıyoruz. bana uzun bir süre gidiyor her salataya bir iki kaşık ekliyorum. salataya bu turşudan eklersem tuz atmıyorum, turşu tuzlu olduğu için aklınızda bulunsun.. ben suyundan da salatalara ekliyorum, tadını sevdim :)
umarım deneyenlerde sever.. 
görüşmek üzere..


9 yorum :

  1. Bayılırım mor lahana turşusuna, deneyeceğim bunu, ellerinize sağlık...:)

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler..inşallah beğenirsiniz..

    YanıtlaSil
  3. Ben de esim sayesinde mecburiyetle yemeye baslayip sonra askla baglandim bu lahanaya.ama rengi muallak! Kirmizi diyen var mor diyen var;) ama her turlu cok lezzetli rengini sevdigim;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bencede çok lezzetli :) kırmızıyı duymamıştım daha kaç rengi çıkcek bakalım :)

      Sil
  4. aa bayılırım
    lezzetli olduğu kadaar da pratik
    bol bol yaparım bende :)
    çalışan bayanları kurtarıcısı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle çalışanların kurtarıcısı düşüncesindeyim:)

      Sil
  5. merhaba nasıl yapıldığını bilmiyordum ben salataya tuzla ovalayarak katıyordum bundan sonra böyle yaparım teşekkürler sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işinize yarayan bir bilgi olmasına sevindim, sevgiler :)

      Sil
  6. Çok pratikmiş elinize sağlık..Bloğunuzu takibe aldım benim bloğumada beklerim..

    YanıtlaSil